Na muške právne pre rodiča

streda, apríla 11, 2018

Keď si žena nájde na tehotenskom teste dve čiarky, okrem obrovskej radosti a šťastia, nastáva tortúra vybavovačiek a administratívy. Veľakrát budúci rodičia ani netušia, kde čo riešiť a aké majú práva a povinnosti. Mária Dvončová je dvojnásobná mama, povolaním právnička, ktorá sa rozhodla tejto problematike venovať a pomáhať nám prostredníctvom svojho užitočného a praktického webu Právne pre rodiča.


Ako to všetko začalo?
Mária je právnička a veľa kamarátov jej dávalo otázky ohľadom rodinného práva a administratívy, pri narodení dieťaťa a po ňom. Dostala nápad, že všetky odpovede zhrnie do príručky pre rodičov, aby to bolo všetko pekne pokope. Knihu Praktický sprievodca pre rodičov,  vydalo vydavateľstvo NOXI a má veľký úspech. Mária do príručky spísala aj svoje osobné skúsenosti, keďže v čase jej tvorenia, čakala svojho prvého syna a všetko otestovala na vlastnej koži.


V knihe sú jednotlivé kapitoly zoradené v časovom slede od momentu, kedy žena zistí, že je tehotná, až po návrat do zamestnania. Nájdete v nej informácie ako napríklad oznámiť tehotenstvo, v akej lehote, na čo má žena ako tehotná v práci nárok, čo vybaviť po narodení dieťaťa, na aké peňažné dávky má rodič nárok, na akom úrade sa to všetko vybavuje. Taktiež , či musí zamestnávateľ žene držať počas rodičovskej dovolenky pracovné miesto, alebo ako prebieha OČRka s dieťaťom. 
V závere je kapitola venovaná ťažším životným situáciam, ako je vymáhanie výživného a rozvod. 

Praktický sprievodca obsahuje aj vyše 20 vzorov rôznych oznámení a právnych podaní.
Cieľom Márie bolo podať všetko zrozumiteľne a po lopate. Knižka je napísaná zrozumiteľným jazykom a poskytuje rodičom obrovskú pomoc. 
Obsahuje množstvo potrebných informácií a odbremeníte sa od behania po úradoch, kde sa veľakrát všetko ani nedozviete.

Na konci minulého roku sa Mária rozhodla, vytvoriť plynulé pokračovanie príručky a vytvorila web Právne pre rodiča. Sú na ňom sústredené všetky informácie právno administratívneho charakteru pre rodičov, aby nemuseli zdĺhavo všetko hľadať na nete a na úradoch. 


Šikovná Majka je momentálne na rodičovskej dovolenke a táto tématika ju veľmi baví. Je to jej srdcová záležitosť, žije tým a keďže aj ona behala po úradoch a riešila napr. zápis do škôlky, či prechod z materskej na rodičovskú dovolenku, vie svoje odborné informácie doplniť aj o osobné skúsenosti. 




Dobudúcna má v pláne dopĺňať články, pripraviť pre rodičov semináre, webináre, kde bude poskytovať užitočné rady a informácie v kocke. 

Mária svoje skúsenosti odovzdáva aj v rámci článkov právneho zameranie pre Právne noviny a do časopisu Ďieťa a ja, prispieva článkami do rubriky Rodina a právo. Akčná to žena! 



V dnešnej dobe v obrovskej spleti informácii je skvelé  nájsť odpovede na otázky na jednom mieste a nemusieť pri tom ani vystrčiť päty z domu. Máriu napĺňa pomáhať a teší ju, že matky a otcovia, sa na základe jej informácii začnú v danej problematike orientovať a vedia na čo majú právo a sú na všetko pripravení. 

Právne pre rodiča nájdete:

foto: Právne rodiča (fb)




You Might Also Like

0 komentárov

Populárne príspevky

Kolekcia ĽÚBIM ŤA

ZOBERPREČ

ZOBERPREČ