Na muške Cookyruky

štvrtok, apríla 26, 2018

Každé dieťa rado pomáha mame v kuchyni pri varení. Každé dieťa taktiež rado tvorí. Mamička Anička, autorka projektu Cookyruky to spojila dokopy a vymyslela tvorivé, edukačné a zábavné aktivity pre deti.



 


Ako to všetko začalo? 

Nápad vznikol tesne pred skončením materskej dovolenky. Anička si nevedela predstaviť, že ma tráviť všetok čas niekde v kancelárií na úkor svojich detí. Začala rozmýšľať nad tým, ako docieliť udržanie statusu "stay at home mum" a byť deťom k dispozícií, keď to budu potrebovať. Vždy s deťmi doma tvorila a vymýšľala, takže vedela, že práve aktivity pre deti budú ten správny smer.
"Okrem vyrábania sa u nás doma najväčšej obľube tešilo varenie. Deti chceli od malička silou mocou pomáhať a niekedy bolo náročné dopracovať sa s ich nekontrolovateľnou asistenciu k želanému výsledku."

Varenie je aktivita, ktorú majú deti taktiež veľmi v obľube, no kuchárske knižky sú pre ne nudné a nerozumejú jej komplexnosti. Anička sa preto rozhodla, že tým svojim deťom (Millie a Teo)  bude kresliť skice jednotlivých krokov jednoduchých receptov a ony si to veľmi obľúbili. Keď dostali do ruky papier s obrázkami, mali zrazu pocit, že to ony sú hlavným šéfkuchárom a mamina im len pomáha. Tento skvelý nápad tvorí hlavnú myšlienku čarovných krabičiek Cookyruky.



Cookyruky sú aktivity zábavné, ale zároveň aj edukačné. K receptom Anička pridala aj nákupné zoznamy, aby si deti vedeli vyskúšať, čo všetko príprava jedla naozaj obnáša. Okrem iného sú jednotivé položky preložené aj do angličtiny, aby si deti osvojili aj slovnú zásobu. 

Anička chce prostredníctvom Cookyruky podporovať aj zdravý životný štýl, a preto prišla s nápadom " Misia pátračov."  Ide o obrázkovú aktivitu, ktorá premení obyčajnú prechádzku na dobrodružstvo a núti deti všímať si svet okolo seba. Aj tu je zahrnutý anglický jazyk. Prírodu má celá Aničkina rodina veľmi rada, a preto je poslednou aktivitou Cookyruky kreatívne tvorenie z prírodných materiálov. 


Štartovacia krabička Cookyruky


Ako to všetko funguje

Ide o formu predplatených krabičiek. Vychádzajú každý mesiac a vďaka tomu si deti doma s rodičmi urobia taký malý kurz varenia. Obsah každej krabičky je prispôsobený ročným obdobiam a na recepty použité sezónne potraviny. Dieťa si v krabičke okrem postupu nájde aj obrázkový zoznam potrebných surovín, nástrojov a jednoduchý popis techniky, ktorú v danom recepte využijú. V krabičke ich poteší aj nová kuchynská pomôcka. 
V kreatívnej úlohe budú musieť splniť "Misiu pátračov" a nájsť pri prechádzke prírodný materiál, z ktorého si podľa návodu vytvoria milé veci. Ďalší materiál na dotvorenie je súčasťou krabičky.



Cookyruky aktivity nie sú zamerané na to, aby ich dieťa robilo osamote. Interakcia s rodičom je dôležitá a pomáha utužovať a prehlbovať ich vzájomný vzťah. Každé dieťa je iné a najlepšie ho pozná práve jeho rodič, ktorý sa pomocou podkladov v krabičkách, stane na chvíľu učiteľom v prostredí domova, ktoré je pre deti to najprirodzenejšie. 



Nikdy nie je priskoro začať svoje deti zaúčať v kuchyni. Deti jednoducho milujú byť nápomocné. Keď sú zapojené do prípravy, často sa stane, že aj tí slabší jedáci si uchmatnú kúsok surovej mrkvy, či jablka. Jedlo, ktoré si deti same pripravia a na jeho príprave sa podieľajú,  im chutí oveľa viac a vyskúšajú určite  aj jedlá, ktoré inak odmietajú. 
Pri varení si deti precvičujú svoje zručnosti, motoriku a poznatky, takmer so všetkých prírodných vied. 
Ak my dospelí budeme deti viesť k vareniu, k láske k jedlu, k radosti z jej prípravy, je vysoko pravdepodobné, že v dospelosti to využijú a že si nevyberú na obed či večeru fastfood, ale zdravú domácu stravu.  Aničke a jej rodine držíme palce. Je to skvelý nápad a myšlienka. 

Cookyruky nájdete:
Web: https://cookyruky.sk/
FB: https://www.facebook.com/cookyruky/
Instagram: https://www.instagram.com/cookyruky/?hl=sk


Foto: by Cookyruky

You Might Also Like

0 komentárov

Populárne príspevky

Kolekcia ĽÚBIM ŤA

ZOBERPREČ

ZOBERPREČ