Atopický ekzém, strašiak pre mamičky

štvrtok, februára 07, 2019

Atopický ekzém. Strašiak, ktorý potrápi nejedno malé, ale aj veľké telíčko. Často sa vracia, nepríjemne svrbí a je esteticky nevábny. Čo s tým?

vychutnaj si chvíle v objatí bez bolesti

Atopický ekzém je v 21. storočí snáď najčastejšie riešený problém v pediatrickej, ale aj kožnej ambulancii. Nazvem ho novodobým "trendom". Jeho vznik ovplyvňuje moderný životný štýl, strava plná emulgátorov, pesticídov, kozmetika, ročné obdobie, a k tomu všetkému prispieva aj smog.

Aj nas potrápil strašia s názvom atopický ekzém. Prvé príznaky sa však neobjavili hneď po narodení. Počkali si až do doby príkrmov. Bolo veľmi náročné určiť, čo presne tieto reakcie spôsobovalo, pretože nie vždy telíčko zareagovalo na rovnaký druh potravín. Jednoducho nás navštívil pán ekzém vtedy, kedy sa mu zachcelo, bez varovania, a pobudol u nás pár dní, týždňov, naštastie nikdy sa nezdržal dlhšie.

Najčastejšie sme bojovali s atopickým ekzémom v zimnom období. Líčka, okolie úst a ruky boli takmer permanentne pokryté červenými svrbiacimi fľakmi. Navštívili sme kožnú ambulanciu, nepoužívali takmer žiadnu kozmetiku, čo nakoniec spôsobovalo to, že celé telo vrátane ekzému boli veľmi suché. Masti, s ktorými sme odišli od pani doktorky, zanechávali na oblečení nevyprateľné škvrny a ekzém sa aj tak po čase rozhodol prísť k nám opäť.

Červené svrbiace fliačiky na líčkach a brade.

Rozhodla som sa konať. Začala som od kozmetiky, ktorá je dermatologicky testovaná a špeciálne určená na atopický ekzém pre deti. Telíčko po nanesení bolo krásne hydratované a ekzémové škrvny nesvrbeli a časom sa stratili. No len kozmetika nepomôže, preto sme hľadali príčinu ďalej. Navštívili sme alergologickú ambulanciu, ktorá potvrdila, že problémy spojené s atopickým ekzémom súvisia s alegiami. Alergia na chlad je veľmi nepríjemná, a hlavne v zimných mesiacoch sa o pokožku treba viac starať než v iných mesiacoch.

Pokožka s atopickým ekzémom je precitlivená. Citlivo reaguje na tepelné zmeny, tvrdosť vody, vietor, a samozrejme nesmieme zabudnúť na materiál šatstva. Po veľmi dlhom pátraní a čítaní si o atopickom ekzéme som zvolila kozmetiku Atoderm od značky BIODERMA.


Bioderma Atoderm

Citlivú pokožku netreba umývať každý deň, hlavne nie s mydlom. Mierne teplá, čistá voda je to najlepšie riešenie pre telíčko, ktoré po kúpeli musíme ošetriť. Atoderm Préventive, výživný obnovujúci krém na suchú pokožku s predispozíciou k atopickej dermatitíde, našej pokožke uľavil a dodal jej dostačujúcu hydratáciu. Tento krém trvale obnovuje kožu vďaka komplexu lipigenium, ktorého zloženie obsahuje Omega 3 a 6 mastné kyseliny a biolipidy, ktoré sa prirodzene nachádzajú v pokožke. Tak ako deti, aj ja sa natieram týmto výživným zázrakom, ktorý našej pokožke dodáva silu, krásu, a hlavne ju uzdravuje a pomáha bojovať so suchosťou. 

Ako som už spomínala, zimné mesiace idú ruka v ruke s atopickým ekzémom, veľkú pozornosť venujeme odhaleným častiam pokožky. Predtým, než sa vyberieme do chladu, použijeme na všetky odhalené časti ABCDerm cold-cream, ktorý chráni pleť pred chladom, a zároveň ju vyživuje.

Našťastie nás atopický ekzém len tak trocha postrašil, sem-tam sa pripomenul a po čase sa úplne vytratil. Musím povedať, že sme mali šťastie. Zbaviť sa ho nie je vôbec jednoduché a takmer nič nepomáha, alebo aj keď pomôže, jeho prejavy sa len utlmia. To, čo to vlastne atopický ekzém je, prečo nás straší a ako s ním zatočiť, nájdete na stránke PRAVDY O ATOPII.

Želáme vám skoré uzdravenie a účinné zbrane.

* V spolupráci s Bioderma, www.pravdyoatopii.sk

Mimi






You Might Also Like

0 komentárov

Populárne príspevky

Kolekcia ĽÚBIM ŤA

ZOBERPREČ

ZOBERPREČ