Od dojčenia k fľaške

štvrtok, apríla 19, 2018

Sme dve matky, ktoré sa ako každé iné mamy, od narodenia snažili dať svojím deťom to najlepšie. To, že dojčenie je dôležité a o jeho nesporných benefitoch vieme všetky. Ale čo ak žena dojčiť nemôže zo zdravotných, alebo z akýchkoľvek iných dôvodov? Alebo dojčila krátku dobu, či je vo fáze odstavovania od dojčenia? Chce taktiež poskytnúť svojmu dieťaťu to najlepšie, čo je v jej silách. 




Imunita u detí sa formuje predovšetkým prostredníctvom správnej výživy. Vedeli ste, že až 70% buniek imunitného systému sa nachádza v črevách? A tak je popri dennom režime, pobyte vonku, otužovaní, primeranej hygiene a fyzickej aktivite, dôležité vybrať pre dieťa aj vhodnú výživu.
Sme dve a máme dve rôzne skúsenosti s dojčením a s umelými mliekami. Jedna dojčila krátko, druhá ešte dojčí a aj tak sme kamošky. :-)
Jonáš, Jerguš a Teo majú obdobie mliečnych fľašiek už za sebou a Leuška je vo fáze prechodu na umelú výživu.


Barby

Ja som zo zdravotných dôvodov nedojčila dlho. Oboch v prieme cca 4 mesiace. Aj som si to odplakala  a mala pocit, že som zlyhala. Že som zlá matka. Bolo to náročné obdobie. No dieťa potrebuje hlavne mamu, ktorá je schopná sa oňho postarať a nieje predsa merítkom najlepšej mamy či dojčí, či nie. Tá ktorá nedojčí, nie je predsa o nič horšia. Priznávam, že najhoršie zo všetkého bol hlave tlak okolia. Otázku "Ty už nedojčíš?" som milovala. Je to predsa osobná vec každej matky. No ustála som to a keď som videla, aký je Jonáš spokojný, bola som aj ja. Všetko sme si vynahrádzali spoločným spaním a mojkaním. Keď sme prechádzali na umelé mlieko, bola to pre našu rodinu španielska dedina. Toľko rôzneho umelého mlieka v regáloch nás zaskočil. Pri Jonáškovi sme vyskúšali hádam asi všetky. Fungovali sme systémom pokus omyl. Vymenili rôzne fľaše a mlieka. Stále som mala pocit, že z každého mlieka ho bolí bruško. Neskôr som sa dozvedela, že to nebolo veľmi vhodné. A že tie problémy s trávením boli spôsobené práve tým striedaním mlieka. (syndróm prvej fľaše - čítaj nižšie). 
Nakoniec sme sa rozhodli pre Nutrilon, ktorý sme paradoxne už ako prvú možnosť úplne na začiatku skúsili. Dôležité bolo pre mňa zloženie mlieka a aby ho náš "prvorodený" nevypľúval. Začali sme prvou formulou a postupne, na základe veku, sme prešli na vyššie rady. Pri Jerguškovi som už bola skúsená frajerka a od začiatku, až do konca, kedy už prestal piť mlieko sme ostali pri jednej značke. Akonáhle už chlapci prestali piť z fľaše (rok a pol)  nechceli už žiadne mlieko a tak je to doteraz. Od roku veku dieťaťa sa ani materské mlieko nemusí nahrádzať umelým.




SYNDRÓM PRVEJ FĽAŠE

Nie je to jednoduché. Prechod z mamkinho mlieka na to umelé. Od prsníka, k syntetickému cumľu. Emocionálne je to náročné pre dieťa, ale aj mamu. Veľa detí fľašu odmieta a vyžaduje si stále prsník. Jediný spôsob ako to prekonať, je láska a trpezlivosť. Dieťa treba privykať postupne. Rozhodne nie je dobré mu fľašu nútiť. Všetko chce čas a úspech sa určite dostaví. 
Nové mlieko je potrebné podávať aspoň týždeň. To je doba, počas ktorej vieme zhodnotiť, ako dieťa na mlieko reaguje. Platí to pri akejkoľvek novej potravine v jedálničku dieťaťa. Novú potravinu je dobré vyskúšať 6-8krát. Niektorým deťom zmena trvá samozrejme dlhšie. Väčším je možné podávať mlieko v pohári, alebo môžeme vyskúšať slamku.


Nie je dobré striedať umelé mlieka. Narobí to viac škody ako pomoci. Zaťažuje to trávenie, vyvoláva hnačky, grckanie a spôsobuje to potom následne odmietanie mlieka. Zmena farby stolice pri striedaní mlieka je normálne. Ide o prirodzený dôsledok zmeny stravy. Pokiaľ dieťa rastie, je šťastné, prospieva, je všetko v absolútnom poriadku. 







Mimi

Ja som Teuška dojčila do ukončeného 9. mesiaca. Teuš sa už jednoducho ďalej nedožadoval môjho mliečka a preto odstavenie prišlo veľmi prirodzene a samo od seba. S prvou fľašou bol však trochu problém. Zo začiatku si Teuško nevedel zvyknúť na chuť, preto sme vystriedali veľa mliečok, kým sme našli to správne. Ale ani to nám nakoniec nepomohlo, a tak, ako sme prirodzene odstavili, tak sme prirodzene na správne umelé mlieko veru neprešli. Teuš mal neskôr problémy s bruškom a preto sme navštívili lekára. Predpísali nám mliečko, ktoré neobsahuje žiadnu laktózu. Tento druh mlieka pil pol roka a bruško sa upravilo. Začali sme postupne piť Nutrilon, pretože ten nám odporučilo viacero odborníkov. 

Leuška miluje "cici." Prsník vyžaduje aj po 17. mesiacoch. Nie je vždy ľahké byť po ruke a prsník  sa nedá odložiť. Preto máme doma zásobu umelého mlieka, ktoré Leuška sem-tam dostane. Samozrejme, chuť materského mlieka nenahradí žiadne z umelých mliek, no Lela si na chuť Nutrilonu  ako tak zvykla. Ak je mama po ruke, tak vtedy je jasná voľba, no ak mama po ruke nie je, tak fľašu po dlhom hraní a spoznávaní zoberie a príjme. Mlieko sa zarába veľmi jednoducho a je dobre rozpustné. 




Všetky Nutrilon mlieka obsahujú:
LCP mastné kyseliny pre rozvoj mozgu a kognitívnych funkcií. 
- oligosacharidy gos/fos na základe oligosacharidov v materskom mlieku.

Čo je veľmi zaujímavé a pozitívne je fakt, že samotná firma Nutrica sa už 40 rokov zaoberá výskumom materského mlieka. Perfektné, nie?





Či žena ešte dojčí, alebo z akéhokoľvek dôvodu nie, či sa dieťa už odstavuje. Všetky sme tie najlepšie mamy pre svoje deti. Lebo ich milujeme nadovšetko a dávame im to najlepšie z nás. Našu náruč a objatia. Pre dieťa je dôležitá naša prítomnosť. Pohľad z očí do očí, nežné slová a láska. Tá je najdôležitejšia. Či už ju dávame prostredníctvom fľaše, alebo prsníka. Nesúďme sa navzájom. Nesúperme. Buďme si inšpiráciou a podporujme sa. 

V spolupráci s Nutrilonom

V

You Might Also Like

5 komentárov

Populárne príspevky

Kolekcia ĽÚBIM ŤA

ZOBERPREČ

ZOBERPREČ