Ide to aj bez plastov

nedeľa, apríla 01, 2018

Určite ste si všimli, že sa všade píše o vhodnom oblečení pre deti. Z akého materiálu by malo byť, aby bolo zdravotne nazávadné. Alebo o detskej obuvy, či zdravej strave. No menej  pozornosti sa venuje hračkám, s ktorými sú naše deti denno denne v kontakte od doby, kedy sa o ne začnú zaujímať. Každej z nás záleží určite na tom, s čim sa naše ratolesti hrávajú. Či máme jedno dieťa, alebo viac. 



Priznajte sa. Vošli ste niekedy do detskej izby a zamysleli ste sa nad tým, aký materiál  zloženia hračiek v nej prevláda? Čo tie najmladšie bábätká vkladajú do úst? My áno. Nie vždy sme tomu dávali veľkú váhu a kupovali sme jednoducho podľa toho, čo sa nám páčilo. No začali sme sa o to zaujímať viac a  prirodzene nás to ťahá už skôr k prírodným materiálom.
Uvedomili sme si, že väčšina hračiek našich detí je z plastu, ktorý je lacný, ľahko dostupný a v hračkárstvach priam premnožený. Nedávno sme spomínali (príspevok Prečo sú dôležité prírodné hračky ), že v obchodoch je až 80% hračiek z plastu preto, lebo Európske normy pre povolenie škodlivých látok sú znížené. No zdraviu prospešné nie sú. 
Nám sa pozdávajú hlavne hračky drevené a z prírodného kaučuku.




Prirodny kaučuk je veľmi príjemný na dotyk, je mäkký  a zdraviu nezávadný. Hračky z kaučuku sú vhodné pre deti už od narodenia. A to je veľké plus. Bábätká si všetko vkladajú do úst, žužlajú, ochutnávajú. Pri raste zúbkov je to skvelá pomôcka a super voľba. Kaučuk totiž neobsahuje žiadne ftaláty a látky chemického charakteru. Pre deti je ako stvorený. Na trhu sú už hračky z kaučuku ľahko dostupné a škála výberu je čoraz väčšia a väčšia. 




Drevo je ďalším prírodným materiálom, ktorý neobsahuje žiadne syntetické a chemické látky. Ak je vhodne spracované. Môžu ho mať deti už od narodenia (drevené hrýzatká). Príjemná je aj kombinácia dreva a látky (bio bavlny), ktorú vie dieťa ľahko uchopiť a dá sa vyprať a opäť použiť. 
Drevo má  pri hračkách široké využitie. Aj staršie deti si vyberú. Ponuka drevených hračiek je tu naozaj obrovská. Autíčka, kocky, vláčiky, lietadlá, rôzne logické hry či skladačky. Taktiež je drevo používané na drevené detské hudobné nástroje. Musik fur kleine sú hudobné hračky z dreva tej najvyššej kvality, vyrobené ručne v Nemecku. Upravované sú len jedlým ľanovým olejom. Hračky majú jemne zaoblené tvary a hladký povrch, takže sú ideálne do detskej rúčky. 




Pre drevo (bez povrchovej úpravy) je typická jeho antiseptickosť.  Ničí baktérie. Je to materiál ľahko dostupný, spracovateľný a výhodou je jeho možnosť recyklovania.  A určite každý pozná tú ukľudňujúcu vôňu a teplo, ktoré drevo sála.To je jeho pridaná hodnota.  



Úžasné sú tiež hračky z certifikovaných látok. 100% bavlnu nájdete na rôznych mojkáčikoch, spinkáčikoch, alebo  bábikách pre dievčatká. Veľmi rozkošné sú Bonikka bábiky. Sú robené ručne z príjemne mäkkej certifikovanej bavlny v rodinnej fabrike na Srí Lanke, fair trade spôsobom. Kvalitný materiál a dôsledná ručná práca zaručujú dlhú životnosť bábiky. Bábika je vhodná na túlenie a spanie. 




Nie sme dokonalé matky. Každému je jasné, že doma nemáme len prírodné hračky. Jonáško, Jerguško a Teuško sú už väčší chlapci a majú svoje požiadavky. Kaučukového superhrdinu zatiaľ nikto nevymyslel. (smiech) U Leušky sa to ešte zatiaľ dá korigovať.  
Prírodné hračky majú už vo svojom názve ten najdôležitejší odkaz. Návrat k základu. K tomu, čo nám poskytuje príroda. A dáva toho naozaj dosť, aj čo sa týka hračiek pre deti. Treba len pozorne čítať, zaujímať sa a snažiť sa nájsť pre svoje deti také hračky, pri ktorých budete vedieť, že ich zdraviu neuškodia. 


V spolupráci s sDeťmi.sk




You Might Also Like

0 komentárov

Populárne príspevky

Kolekcia ĽÚBIM ŤA

ZOBERPREČ

ZOBERPREČ