Na dráte Antikvariát detských kníh / Erika Bodová

streda, marca 27, 2019

Marec je v znamení kníh. Prečo je to tak? V roku 1955 vzdali v bývalom Československu poctu Matejovi Hrebendovi Hačavskému, ktorý sa narodil aj zomrel v tomto krásnom prvojarnom mesiaci. Aj napriek tomu, že nevidel mal obrovskú vášeň v knihách, ktoré zbieral celý život. A tak práve marec patrí knihám, ktoré v poslednom období ľudia vyhľadávajú stále viac a viac. Erika Bodová je maminka malej Zorky a ich spoločnou vášňou sú knihy, ktoré si čítavajú každý deň aj niekoľkokrát. Erike pri jednom z čítaní si s dcérkou skrzla myšlienka založiť detský aktikvariát, pretože Zorka milovala staršie knihy a vydania, ktoré už tak ľahko v kníhkupectvách nekúpite. Ako Erika rozbehla svoje podnikanie, čo jej na to povedala jej rodina, sa dozviete v dnešnom Na dráte.


Nalejte si kávičku, vyložte si nohy na stôl a prečítajte si o vášni, ktorou sú detské knihy.

Odkedy si mama dcérky Zorky (5 rokov), doma si čítate každý deň. Knihy boli tvojou vášňou aj pred materstvom, alebo si ju objavila spoločne so Zorkou?
- Knižky ľúbim od svojho detstva. Pamätám si školskú knižnicu, kde som chodievala pravidelne a pani knihovníčka mi vždy odkladala nové knižky, ktoré jej prichádzali. Ostalo mi to dodnes, len teraz nečítam len tie svoje, ale aj Zorkine. :)

Aké knihy v tvojom antikvariáte nájdeme? Sú to klasické moderné rozprávky, alebo máš aj unikáty z detských čias naších mám?
- Do antikvariátu sa snažím hľadať staršie knižky, ktoré si kedysi čítali terajší rodičia. Knižky, ktoré si pamätajú zo svojho detstva a majú aj vďaka knihám krásne spomienky. Rada by som prostredníctvom týchto kníh dostala do rodín viac čítania, pretože je to krásne strávený čas rodiča s dieťaťom. No nebránim sa ani novším pekným knihám. Je veľmi veľa krásnych starých, ale aj nových kníh, ktoré majú myšlienku, krásne ilustrácie. Rozvíjajú detskú fantáziu, ich myslenie.


Keď si rodine a známym povedala o detskom antikariáte, ako reagovali? Páčila sa im táto forma podnikania?
- Pohrávala som sa s touto myšlienkou a keď som o tom povedala manželovi, tak súhlasil.  Taktiež priatelia, ktorým som o svojom sne povedala ma v tom podporovali, a tak som si jedného dňa bezhlavo zaregistrovala doménu a potom začal kolobeh úradných vybavovačiek. Nie je to moja hlavná práca, ale aj tak ma teší záujem o knihy a spätná väzba od ľudí, ich pozitívne reakcie, že to čo robím, má zmysel. 

Ako sa knihy dostávaju do tvojho eshopu? Chodievaš po kamenných antikavriátoch a hľadáš knihy, či k tebe chodievajú samé? Ľudia ti ich ponúkajú a nosia? 
- V podstate googlim, hľadám po zašitých antikvariátoch, píšem ľudom, známym... cez rodinu, priateľov. No už mi ľudia aj darovali knižky pre antikvariát.

Mala si niekedy špeciálnu požiadavku na určité vydanie knihy? 
- Juj áno. Už sa mi podarilo vypátrať knižky, ktoré ľudia dlhodobo hľadali. A je to super pocit, ak niekomu nájdem takúto knižku. 


Aké knihy si najradsej so Zorkou čítate? 
- Zorka ľúbi asi všetko, hlavne nech sa číta.  Ale asi najviac ľúbime veselé knihy a náučné (okienkové). Nie je deň, aby sme nečítali. :)  A čo sa u nás číta doma aj niekoľkokrát - napríklad Ema a Barón v meste, Červík Ervin, Sedem dní v pivnici, Špinuška, Kocúr Findus - Hurhaj v záhrade, Pom Pompove rozprávky, Mach a Šebestová, Čarodejnica Winnie, Mačky Aristokratky, Ostrov pokladov, knižky od A. Lobela, knižky od Janosha, knižky od Dahla, knižky od p. Horáčka, Justínka a asistenčný jednorožec, O Guľkovi Bombuľkovi .... (ale je toho oveľa viac)


Marec je mesiac knihy, počas tohto obdobia si čítavate viac? Alebo je pre vás každý mesiac marcom?
- My čítame stále, čiže z nášho pohľadu mesiac ako každý iný.


Ktoré detské knihy máš najradšej? 
Mňa hrozne teší, že Zorka má ku knižkám pozitívny vzťah, lebo takto to nevyzerá, že si tie detské knižky kupujem pre seba. Na detských knihách ma veľmi bavia ich krásne ilustrácie.
No a medzi moje obľúbené detské knižky patrí Charlie a továreň na čokoládu od R. Dahla, Elenkine dobrodružstvá v divotvornej krajine a v zrkadlovom paláci od L. Carrolla, Liek pre vĺčka od D. Olejníkovej, Dierožrút od S. Liptákovej, Šťastie je líška, Pady a od Petry Hilbert - Balada o srdci a Pepina z Longitálu. 

Ale okrem detských kníh mám veľmi rada ešte knižky od Stephena Kinga. Pri týchto knihách sa dostávam do iného sveta, ako v tých detských.


Čítavate si spolu so svojimi detičkami? My si tieto chvíle veľmi užívame, a tak si spoločne ulietavame v ríši fantázie. Naše deti sa nachádzajú v období, kedy si precvičujú písmenka, spájajú ich a čítajú svoje prvé napísané slová. 
Sme veľmi rady, že Erika vďaka svojej záľube a hobby ponúka mamičkám, detičkám, zberateľom, nádhernú a jednoduchú cestu, ako sa dostať k svojej vytúženej knihe.
Ak predsa len neviete, ako vybrať vhodnú knihu podľa veku, Erika vám ponúka malý tip.

Malý výber kníh pre deti od zakladateľky eshopu Detský antikvariát Eriky Bodovej


    Prvý výber je pre menšie detičky, aj keď som tu zaradila knihy ako Danka a Janka, Rozprávky o psíčkovi a mačičke, ktoré obľubujú aj staršie detičky. 
Knihy o Lile sú jednoduché, kde deti spoznajú, aké pekné je mať kamaráta, ktorý ťa neopustí ani v nešťastí. Pretože pomáhať si musíme všetci.
Vo Veľkej knihe môjho sveta nájdete množstvo známych a obľúbených vecí zo svojho okolia prostredníctvom čoho sa deti učia používať slová. V knižke je mnoho pestrofarebných obrázkov, zaujímavých informácií a hier. S knihou môžete spolu s detičkami spoznávať svet, zabaviť sa a všeličo sa naučiť.
Janko Polienko ako aj Medveďku daj labku patria medzi staršie knižôčky - leporelá pre najmenších.
K knihe Modrá a žltá lokomotíva zažijú detičky zábavné príbehy s veselými lokomotívami. Sprevádzajú ich krásne ilustrácie, ktoré dotvárajú celý príbeh.

Ako bolo spomínané v úvode, knižky Danka a Janka a Rozprávky o psíčkovi a mačičke, patria hádam ku knihám, ktoré v detstve čítal každý. Veselé príbehy Psíčka a Mačičky a malé huncúctva Danky a Janky v detskej izbe jednoducho nesmú chýbať.




Druhý výber je opäť zostavený ako pre menšie detičky tak aj pre väčšie, záleží na tom, ako budú s detičkami čítané.  
Veľký obrázkový slovník Walt Disney je plný krásnych obrázkov, ktoré si budú malé deti s radosťou prezerať. Čím je väčšie dieťatko, tým viac interakcie je možné s touto knižkou. Deti sa s ňou naučia veľa slov, slovných spojení, keďže v knihe nájdete základné veci,činnosti, dopravu, a mnoho iného pre deti zaujímavého.
Nočné zvieratká ako aj Zvieratká džungle patria do série detských encyklopédií, kde sa deti dozvedajú zaujímavé informácie zo sveta zvierat.
V knihe Ezopové bájky si deti môžu prečítať známe či menej známe bájky s poučením, prostredníctvom ktorých Ezop učil ľudí ako sa chovať, čo robiť a čo nie.
Zlatá brána je pokladom ľudovej slovesnosti. Nachádzajú sa v nej ľudové rozprávky, pesničky, povedačky, hádanky, rečňovačky, príslovia a porekadlá, detské hry.
Príbehy krtka ako aj príbeh Maxipsa Fíka sú veselé príhody, ktoré detičky istotne potešia.
V neposlednom rade kniha o Aničke. Táto knižka je určená pre najmenšie detičky. Je to príbeh o malom dievčatku, ktoré navodzuje veľa humorných situácií s vecami, ktoré sa radi hrajú na skrývačku. Ich hľadanie je zábavné a veselé. Autori tejto knihy učia deti orientovať sa v priestore, ale i pomenovať a spoznať priestorové pojmy.

Ďakujeme


Detský antikvariát nájdete na facebooku ako aj na webe

Nezabudnite Dve matky sledovať na facebooku a instagrame


Mimi a Tega



You Might Also Like

0 komentárov

Populárne príspevky

Kolekcia ĽÚBIM ŤA

ZOBERPREČ

ZOBERPREČ