Radosti a starosti opičiaka Edka recenzia

sobota, septembra 22, 2018

Už v prenatálnom období je dieťa schopné vnímať emócie. Po narodení vníma a prežíva práve vďaka nim. Mamy svoje deti vzdelávajú po motorickej stránke a častokrát sa na emocionálnu výchovu zabúda. V prvom roku života je dôležité dieťatku dopriať všetko o čo si požiada. Neuvedomuje si samého seba a svoje postavenie v rodine, no uvedomuje si svoje pocity, ktoré rôznym spôsobom prejavuje okoliu. 


Radosti a starosti opičiaka Edka je kniha zameraná práve na emocionálnu výchovu. Nedávno sme vám ju predstavili. Cez krátke príbehy opisuje Edkove emócie a autorka po každej Edkovej silne prežitej radosti, alebo starosti, kladie otázky priamo samotným deťom. Spolu s rodičmi sa tak môžu o tom porozprávať a naučia sa tak pomenovať emócie, opísať ich a pracovať s nimi. 

Jonáš, Jerguš a Teo majú už Edka "prečitáneho" od začiatku až do konca. A ako sa nám mamám kniha pozdáva? 

- knihu sme čítali večer, ako rozprávku na dobrú noc (chlapci už ležali v posteli a večerný  kľud zaručil ich sústredenie sa)
- už počas čítania sme sa ich pýtali na konkrétne veci z textu (zistíte tak, či vás dieťa naozaj počúva a učí sa tak orientovať v texte)
- príbehy sú podané veľmi jednoducho a dieťa nemá problém im porozumieť
- niektoré otázky na záver, boli pre chlapcov zložito podané (závisí to určite aj od veku)
- pozitívom je, že mnohé príbehy na seba nadväzujú (dieťa sa tak teší na ďalšie čítanie)
- kniha prezentuje širokú škálu emócií, s ktorými sa dieťa stretne v bežnom živote (doma, v škôlke..atď)
- knižka je rozdelená na 5 kapitol, v ktorých sa Edko učí emócie spoznávať, pracovať s  nimi a taktiež Edko s emóciami zoznamuje ostatných, sú jeho super pomocníkmi a zisťuje, ako to vlastne chodí vo vzťahoch.
- Okrem Edka sa v knihe pravidelne objavujú jeho rodičia a sestra Ema 




Knižka je super pomocníkom, ak dieťa práve zažíva nejakú konkrétnu situáciu. (napr. ako prijať nových susedov, nového súrodenca, ako si poradiť zo strachom z tmy...a pod.) Pomocou Edka je jednoduchšie dieťaťu pochopiť čo cíti a zistí, že sa to proste stáva a je to úplne normálne. Emócie nás sprevádzajú celý život. Je dôležité sa im venovať a deťom ponúkať pomocnú ruku v ich porozumení.


Kniha by mala byť na poličke v každej domácnosti. Páči sa nám a aj my mamy, sme sa párkrát museli zamyslieť, nad tým, čo sa deje v našom tele, čo cítime ak sa hneváme, alebo radujeme. Nieje jednoduché slovami opísať, čo sa vo vás odohráva, napríklad keď sa bojíte, alebo čo v tele cítite, keď ste smutní. Edko pomáha určite aj rodičom. :-)

Chlapci si knihu veľmi obľúbili a po poslednom príbehu: "Ako na Eda a Emu nové dobrodružstvá čakali", chceli pokračovanie. :-D  Jedine čo nás dve až tak veľmi neoslovilo, sú ilustrácie. Občas sme mali problém aj my mamy z obrázku vyčítať, akú emóciu Edko práve predstavuje. Každý to môže vnímať ale inak. Ozaj, čo sa odohráva vo vašom tele, keď sa vám niečo nepáči? 

Autorka si dala záležať. Okrem knihy set ponúka aj príručku pre rodičov, pexeso s emóciami a detskú spoločenskú hru. Po prečítaní knihy, si tak detičky spolu s rodičmi môžu precvičiť emócie prostredníctvom hier a pochopiť ich tak v hlbšom význame, ktorý im dopomôže s pocitmi pracovať, aj mimo hier. 


Autorkou je klinická psychologička Michala Šuranová a kúpiť ju môžete TU.

Na našom INSTAGRAME prebieha práve darovačka o set "Hravý sprievodca zložitým svetom detských emócií" (kniha príbehov o Edkovi, príručka pre rodičov, pexeso, spoločenská hra).




You Might Also Like

0 komentárov

Populárne príspevky

Kolekcia ĽÚBIM ŤA

ZOBERPREČ

ZOBERPREČ