Na dráte RAK

pondelok, apríla 17, 2017

"Moja dcéra nosí raky." V mamičkovskej komunite je hneď jasné, že sa rozpráva o detskej obuvi a nie o morských živočíchoch. Málokto vie, že za touto roky úspešnou značkou stoja dvaja ľudia. Manželia Račkovci. Svojmu remeslu sa venujú už dlhé roky. Na Slovensku si v predaji detskej obuvi držia prvenstvo už neuveriteľných 20 rokov. Detskou obuvou žijú svoj celý život, ktorý ich veľmi napĺňa. Ich duša je hlboko vrytá do každej jednej topánočky.

A akí sú manželia Račkovci? Urobte si kávu, vyložte si nohy na stôl a pokecajte si spolu s nami.



V koho hlave vznikla úplne prvá myšlienka, tvorby topánok pre deti?
- V manželovej. Obidvaja máme vysokoškolské vzdelanie v obuvníckom obore. Aj pred rokom 1989 sme pracovali v obuvníckej firme. V minulosti pred rozdelením ČSFR sa detská obuv vyrábala hlavne v Českej republike. Po rozdelení vznikla na Slovensku v tom segmente diera na trhu, takže táto myšlienka sa ponúkala sama. Potom to už bol postupný prirodzený vývoj od papučiek, cez capačky k topánočkam, sandálkam a zimnej obuvi. Aké šťastie, že nie je viac ročných období, pretože uzavrieť kruh a mať v ponuke sortiment na každé ročné obdobie si vyžadovalo dlhý čas a veľa práce.

Ste rodinná firma. V roku 2015 ste získali ocenenie Stabilný podnik. Myslíte si, že je to aj vďaka sile  vašej rodinnej tradícií?
- Určite aj. Ale hlavne je to o našej serióznosti a zodpovednosti voči našim odberateľom, dodávateľom, zamestnancom a štátu. Je to hlavne aj o našom celkovom postoji a prístupe k práci. A kritériom bolo aj to, že naša firma pôsobí na slovenskom trhu viac ako 20 rokov. Firiem s takouto tradíciou je na Slovensku málo. Iba približne 2%.

Kto každý je do firmy zaangažovaný?
- Sme to v prvom rade my dvaja s manželom a ďalších 34 zamestnancov, bez ktorých by tieto kvalitné topánočky neboli. S niektorými vecami mi popri starostlivosti o synčeka začala pomáhať aj nevesta Alenka. Je to mamina a mladá žena a má skvelé nápady, s ktorými u mňa vždy nájde pochopenie.


Fungujete od roku 1993, čo je už dosť dlhá doba. Je to skvelé! Zmenili sa odvtedy nároky rodičov na detskú obuv?
-Jednoznačne áno. Viac ich zaujíma, či obuv spĺňa kritéria zdravého obúvania detí, aká je konštrukcia obuvi, aké materiály sú použité. Internetom koluje množstvo informácií, žiaľ nie vždy sú pravdivé. Častokrát sa stáva, že nám maminy napíšu a chcú si u nás overiť takto získanú informáciu. Veľmi ich zaujíma, kedy má mať dieťatko obuté prvé topánočky, aké by mali byť. V začiatkoch podnikania sme mali farby pre chlapcov, dievčatá a niečo neutrálne, každý bol spokojný. :) Teraz máme takmer 400 farebných kombinácií a rodičia si vymyslia svoju kombináciu, lebo si nevedia vybrať z tých našich. :)

V čom robíme my mamy chybu pri kúpe topánok pre naše deti? Dnes je dosť náročné sa v tom zorientovať. Jedny tvrdia, že má byť pätá pevná, druhí, že najvhodnejšia je barefoot obuv. Aká topánka je na základe vašej dlhodobej skúsenosti ideálna pre detské chodidlo?
-Najčastejšou chybou pri kúpe detských topánok je, že nepoznajú dĺžku nohy dieťaťa. Nemožno sa spoliehať, že dieťa povie, či ho topánka tlačí alebo mu nesedí. Navyše detské nohy majú zníženú citlivosť na bolesť a tlak. Päta má byť v obuvi pevne uchopená a obuv má byť k nohe primerane fixovaná šnúrkami, prackami alebo pásikmi so suchým zipsom. Toto v spojení s anatomicky tvarovanou vkladacou  stielkou zabezpečí stabilitu a vertikálne postavenie päty, čo podporuje zdravý vývoj detskej nohy. Takzvaná barefoot obuv je v poslednom období produktom masívneho marketingu hlavne cestou sociálnych sietí. Tento typ obuvi pôvodne nebol vôbec vyvinutý pre deti a ortopédi, pediatri a prípadne podológovia ho neodporúčajú pre deti na celodenné nosenie a už vôbec nie na pevné povrchy, ako sú napríklad zámková alebo keramická dlažba, asfalt, betón či plávajúca podlaha. Takáto obuv je vhodná maximálne na pohyb detí po tráve, piesku, riečnom štrku a podobne. Pri dlhodobom nosení hrozí vybočenie piat buď do "X" (valgozita) alebo do "O" (vazorita).
V stručnosti - správna detská obuv má mať vhodné hygienické parametre. Mala by byť vyrobená výhradne z prírodných materiálov, má mať dobrú priedušnosť a nízku hmotnosť. V časti podošvy musí byť dostatočne ohybná pod palcovými kĺbmi a pritom priemerne pevná pod pozdĺžnou klenbou a dostatočne vystužená v časti okolo päty. Vhodná je elastická tvarovaná vkladacia stielka, ktorá simuluje 3D povrch,  na ktorý je detská noha anatomicky a funkčne prispôsobená.

Keď sa povie RAK, mnohým aj nám dvom, sa hneď rozsvieti kontrolka s nápisom "papučky".  Sú ich plné škôlky. (smiech) Veľa z nás ich ešte zažilo aj na vlastných detských nohách. No, ale veď sú geniálne! Čím sa líšia od papučiek iných značiek? (okrem toho že sú krásne)
- Čo sa týka strihu, možno sa až tak nelíšia. Dôležitejšia je pestrosť ponuky a do detailov zladené farebné kombinácie. No najdôležitejšia je maximálna poctivosť a precíznosť pri remeselnom spracovaní a použitých materiálov.

Ako dlho trvá výroba jednej topánky? Od začiatku až do konca.
- Výroba jedného páru topánok môže trvať 3-4 hodiny a u zimných topánok aj 5-6 hodín. Tak by to ale vyzeralo, ak by to robil jeden človek. U nás je pásová výroba a každý zamestnanec vykonáva určité operácie. Týmto spôsobom sa rozpracovaná obuv pohybuje po firme 2-3 dni. Naša denná kapacita je približne 600 párov textilných papučiek, alebo 250 párov koženej obuvi.



Inšpirácia sa dá čerpať kdekoľvek. Riadite sa módnými trendami,  alebo dáte skôr na svoj vlastný úsudok?
-Nepodliehame úplne módnym trendom, ale sledujeme ich a spájame tak naše nápady a farebnosť aj s požiadavkami zákazníkov. No vždy s dôrazom na zdravé obúvanie detí. Sem tam dostaneme nejaký tip od mamín a pokiaľ usúdime, že je realizovateľný a vieme taký materiál zohnať, tak do toho ideme. Tak vznikla napríklad limitovaná edícia šedých, béžových a mint papučiek, ktoré mali veľký úspech.

Bolo obuvnícke remeslo vašim vysnívaným povolaním?
-(smiech) Mojím určite nie! Chcela som liečiť ľudí. Manžel chcel byť výtvarníkom, ale takto aspoň pretavil svoje umelecké sklony do modelovania topánočiek a do hry s farbami. Moje vysnívané povolanie dnes robí náš syn.

Platí na vás porekadlo, že obuvníkove deti chodia bosé? (smiech). Keď idete kúpiť topánky pre seba čo si na nich všímate? Aké musia byť, aby boli pre vás "to pravé orechové" ?
- Veruže to porekadlo platilo (smiech). Keď naši dvaja synovia chodili ešte do škôlky, tak chodili sem tam v papučkách s veľkými dierami na palcoch. My s manželom máme pár obľúbených značiek kvalitnej obuvi a vieme, že sa môžeme spoľahnúť na kvalitu, komfort a prírodné materiály.  Topánky zo syntetických materiálov u nás nemajú šancu.


Pozeráte pri stretnutiach ľuďom na topánky ? (smiech)
- Áno! (smiech) Ale hlavne ich deťom. Ja som na tom tak, že sa dokážem až nemiestne obzerať.

A čo relax? Ako najradšej oddychujete? Viete aj totálne vypnúť a nerozprávať sa o práci?
- To u nás nehrozí. Skoro každá debata nakoniec skončí pri práci. Ale my obaja svoju prácu milujeme a nemáme problém hovoriť o nej aj cez víkendy. Najlepšie nápady niekedy prichádzajú pri voľnočasovej činnosti. Relaxujeme športom, prácou na záhrade, cestovaním, či s partiou skvelých kamarátov a posledných 10 mesiacov je naším relaxom náš vnuk. :)

A čo ponorková choroba? Dostaví sa niekedy?
- My sme spolu pracovali aj v našom pôvodnom zamestnaní, ale každý na inej pozícií, takže byť spolu nám nikdy neprekážalo. Manžel veľmi často služobne cestuje a nevidíme sa hoci aj celú pracovnú dobu, ale ak zacítim, že sa ponorka blíži, tak vymyslím aktivitu s kopou ďalších ľudí a ponorka sa stratí v hlbinách. :)


Z manželov Račkovcov sála pozitívna energia a radosť z toho, čo robia. Značka  RAK  je zárukou kvalitnej obuvi pre deti. Sme veľmi rady, že tak šikovní a pre svoju prácu zanietení ľudia, obúvajú aj naše deti. Každá mamička má dilemu, čo obuť dieťatku keď začína chodiť. Manželia Račkovci v tom majú jasno. A teraz už aj my. :-)

Prajeme veľa úspechov, minimálne ďalších 20 rokov.

Za rozhovor ďakujeme pani Alexandre.



PS: Boli by sme veľmi vďačné, ak by ste nás podporili v súťaži Bloger roka 2017.  Vopred ďakujeme za každý jeden hlas. Vašu priazeň si veľmi ceníme.

Pre započítanie hlasu je potrebné potvrdiť mail, ktorý sa častokrát nachádza v SPAM-e.
Hlasovať môžete :TU





You Might Also Like

0 komentárov

Populárne príspevky

Kolekcia ĽÚBIM ŤA

ZOBERPREČ

ZOBERPREČ