Na dráte Jankiv Siblings

streda, marca 20, 2019


Návrhárske súrodenecké dvojice vo svete módy nie sú úplne neznámym javom, dokonca ich spoločná tvorba a vzájomné dopĺňanie sa častokrát vyústi do naozaj zaujímavých kúskov. Keď sa pozriete na sestry Olsenové, sestry Gordonové, či snáď najznámejší súrodenecký pár Versačeovcov, určite nám dáte za pravdu.
Aj Slovensko má takýto fenomén, a tým je návrhárske duo Jankiv Siblings z Prešova. Títo skvelí súrodenci vyrábajú ručne unikátne plisované sukne. To, že ide o naozaj kvalitný, pohodlný a nadčasový výrobok, sme sa mali možnosť presvedčiť aj na vlastnej koži, keďže sme sa na chvíľu ocitli na móle s ich novou kolekciou MAMIBABE, určenú matkám a dcéram.
Obe sme boli uchvátené krásou a nadčasovosťou ich módnej tvorby a malá Zarka nechcela plisované sukne vyzliecť celý večer, dokonca aj po prehliadke sa nádherne vykrúcala, pretože plisované sukne sa krútia ako žiadne iné. Naša vzájomná spolupráca neskončila, opäť sme sa stretli na akcii, ktorú sme organizovali a pri tejto príležitosti sme sa rozhodli súrodenecké duo vyspovedať, aby sme aj vám ponúkli pohľad do ich tvorby, či príležitosti objednať si niektorý z modelov značky Jankiv Siblings.

Takže poďme pekne po poriadku, Na dráte máme Karolínu a Michala Jankivovcov.



Nech sa páči, vstúpte spolu s nami do sveta módy, ktorá dáva ženám možnosť byť výnimočné, nosením každého kúsku od týchto tvorcov.


Kedy ste sa začali zaujímať o svet módy a pocítili potrebu byť jeho súčasťou? U väčšiny dievčat je táto vlastnosť v podstate od narodenia ale u chlapcov je relatívne vzácna. 
Karolína: U mňa to bolo spojené s nadšením pre odevy, ktoré nosia populárna BARBIE. Moja kreativita zafungovala a začala som šiť kolekciu pre moju prvú plastovú modelku. Moje nadšenie podporovala aj naša mamka.  Napriek tomu, že som bola prijatá na gymnázium, pochopila a podporilamoju túžbu tvoriť. Šla som za hlasom svojho srdca a začala som svoju odevnú cestu napĺňať štúdiom na Strednej škole podnikania v odbore Marketing a styling v Prešove. Tam som nadobudla základné vedomosti o móde a utvrdila sa, že toto je to, čo ma baví a čo mi ide. 


Michal: Mňa kreativita dobehla už na strednej škole, keď som potrhal svoje obľúbené nohavice na kolene. Prišiel som domov a z materiálu od Kajky som si vyrobil a našil frajerské záplaty. Nadchlo ma to natoľko až som spestril aj svoje topánky. V období strednej školy som sa naplno venoval mojej výkonnosti v profi tíme, kde som ako juniorský reprezentant jazdil zjazd na bicykli. Napriek skvelým umiestneniam v tomto adrenalínovom športe som pocítil väčšie naplnenie pri mojej tvorbe záplat či vylepšovaní obuvy. Začal som sa o to zaujímať až natoľko, že som sa celý vtiahol do deja.



Ako a kde ste sa dostali k nápadu plisovaných sukní?
- Popíšeme vám teraz trošku náš príbeh. Pochádzame z Prešova, kde sme obaja absolvovali strednú školu s maturitou. V roku 2013 sme sa spoločne po Kajinej maturite  rozhodli odísť študovať do Liberca. Išli sme tam s tým, že chceme mať vlastnú značku a chceme podnikať. Vysokú školu sme opustili po prvom semestri a nastúpili sme na našu druhú strednú školu, kde sme sa vyučili v odbore dámsky krajčír. Získali sme tak k maturite aj výučný list s množstvom reálnej praxe. Po vyučení v roku 2015 sme išli nabrať nové skúsenosti v Prahe, no súčasne s tým sme už zbierali informácie ohľadom podnikania. Praha nedopadla podľa našich predstáv, neboli sme spokojní s fungovaním firmy, pre ktorú sme pracovali, ani s finančným ohodnotením. V tej dobe sme začali riešiť vlastný biznis ešte intenzívnejšie. Chceli sme si založiť vlastný ateliér a šiť odevy pod vlastnou značkou. Rozhodovali sme sa medzi sídlom v Prahe a v Prešove. Po zvážení všetkých aspektov sme sa rozhodli pre Prešov. V júni 2016 sme si oficiálne zriadili ateliér, z ktorého dnes posielame naše výrobky do sveta. 




Kto vás naučil techniku plisovania? Ako dlho vám to trvalo? Takéto veci sa asi už v dnešnej dobe v škole neučia.
Michal: Celkový proces naučiť sa plisovať nám trval dva roky. Bol to celkovo zdĺhavý a náročný proces, kedy sme sa rôznymi spôsobmi skúšali naučiť správne a kvalitne plisovať. Prvýkrát sme plisovali látku na odev v novembri 2016, no prvý produkt, ktorý bol predaja schopný prišiel až v máji 2017. V procese učenia nám veľmi pomohla pracovná stáž, ktorú som absolvoval v zahraničí. Tam som sa naučil umenie plisovania od profesionálnych pliserov vo firme s vyše devädesiat ročnou praxou. Pochopiť umenie plisovania látok tak, aby sme to mohli ponúknuť aj ako službu plisovania látok pre zákazníkov sa nám podarilo až na prelome mája a júna 2018. Dnes môžeme povedať, že vieme kvalitne a správne plisovať akýkoľvek materiál.




Ako dlho trvá výroba jednej sukne? A koľko metrov látky na ňu spotrebujete?
Karolína: Výroba sa líši od toho, o aký typ sukne sa jedná. Inak sa vyrába klasická  a inak kruhová sukňa z 10 metrov látky. Výroba na zákazku, s prihliadnutím aj na iné aspekty, trvá väčšinou 1 až 8 týždňov, záleží od náročnosti sukne.

Existujú módne trendy aj v plisovaní? Čo plánujete do budúcna?
Michal: Plisovanie je nadčasová technika, ktorá sa stále v móde opakuje. Návrhári a svetové značky ako Chanel, Dior, ju pravidelne využívajú vo svojich kolekciách. Je to  najvyššia pridaná hodnota, ktorú môžete dať látke. Plissé nepodlieha trendom a netvorí fast fashion. Vlastniť plisovanú sukňu je investícia do nadčasového elegantného kúsku, ktorý bude v akomkoľvek období nositeľný.

Plánov do budúcna máme veľa. Chýba nám vo svete veľa vecí. Plánujeme sa venovať aj rôznym doplnkom s prvkami plissé, prípadne bytovému textilu. Jednotvárnosti sa rozhodne nebojíme. 



Vieme, že obliekaťe aj známe osobnosti našich televíznych obrazoviek, či šoubiznisu. S kým ste mali možnosť spolupracovať?  Kto sa už vo vašich výrobkoch predviedol?
Karolína: Veľmi radi spomíname na našu prvú spoluprácu s Tami Šimončíkovou Heribanovou, keď sme jej na Avon pochod šili plisovanú sukňu a golierik. O pár mesiacov nato nás navštívil Milan "Junior" Zymníkoval aj s rodinou a všetky ženy a slečny odchádzali so sukňami od nás. Medzi osobnosti, ktoré nosia naše sukne patrí aj herečka Zuzana Vačková alebo moderátorka Katka Jesenská. Obliekali sme speváčku Veronika Rabada na obaly CD, na väčšinu koncertov a do videoklipov. Náš model si obliekla jedna z pozvaných modeliek na Czech Fashion Week v Karlových Varoch. Taktiež na samotnom filmovom festivale na červenom koberci sme mali jednu plisovanú sukňu a top, kde sme obliekali Miss Českej republiky 2018. Vďaka stylistke Andrejky Ziegler, sa naše detské sukne z kolekcie Lilibabe objavili v Dámskom klube na RTVS. Naše sukne sa objavili aj na tohoročnom Krištálovom krídle.
Našu služby plisovania látok využívajú divadlá, slovenskí dizajnéri a módne značky, medzi nimi napríklad Zarina Šimkovič, Fakefolk, ale aj svetovo známa NEHERA. Minulý rok na veľtrhu Trenčín mesto módy sme získali ocenenie Zlatá Fatima za najlepší dámsky výrobok roku 2018. V jeseni sme spolupracovali s košickou návrhárkou Idou Sandor.  Plisovali sme pre ňu kolekciu, ktorá bola predstavená na Košice fashion week a Harbin fashion week v Číne. Viackrát sme sa objavili v hlavných slovenských televíziách, vyšlo o nás mnoho článkov v tlačenej a internetovej forme. Napísali o nás na Startitu, Sme, Plus jeden deň, Diva. Denník N nás zaradil medzi 7 dobrých správ roku 2018 a Magazín Forbes nás zaradil medzi tých najlepších z kreatívneho východu. 




Ako sa vám spolu pracuje? Nemáte ponorkovú chorobu jeden z druhého? Koľko času spolu trávite?
- My me od mala zohratá dvojica, trávime spolu skoro všetok čas a možno to znie neuveriteľne, ale vôbec si nelezieme na nervy. Práve naopak, obaja sme spokojní, keď sme spolu v ateliéry a pracujeme na spoločnej veci. Ak sme v zápale práce, stačí, že vieme, že ten druhý je tam a čokoľvek sa stane tak sa navzájom podržíme. Všetko spoločne riešime, preberáme a vieme sa o všetkom porozprávať.
Poznáme sa navzájom a vieme odhadnúť reakciu alebo názor toho druhého.


Kto z vás je mozog a kto výkonná časť? Máte rozdelené úlohy v biznise? Sú aj hádky a výmena názorov?
Karolína: Ja sa v našej firme venujem tvorivému procesu a jeho umeleckej stránke. Medzi moje hlavné činnosti patrí komunikácia so zákazníkmi. Pomáham im so správnym výberom modelov a radím im s vytvorením vhodného stylingu na udalosť. Taktiež propagujem našu značku, píšem príspevky na sociálne siete a na náš web.

Michal: Ja som ten, ktorý sa venuje samotnému plisovaniu. Moje oficiálne povolanie je plissér. Každá jedna látka je plisovaná mojimi rukami. Rozmeriavam látky do plisovacích foriem, ktoré viem taktiež aj vyrobiť.
Zároveň komunikujem s klientmi, návrhármi a firmami, ktorí si u nás chcú nechať vyplisovať vlastné látky. Tiež sa venujem obchodnej a dizajnovej stránke značky. O všetkom však rozhodujeme spoločne. Každý návrh, výber látky, vzoru plissé či obchodné rozhodnutie konzultujeme a riešime spolu. Takže akýkoľvek výstup Jankiv Siblings je od nás oboch.



Aké sú ďalšie plány?
- Plánov máme mnoho. Všetky si plníme postupne a hlavne vďaka naším zákazníkom sa posúvame stále vpred. Sme radi keď môžeme prostredníctvom našej práce aj vzdelávať ľudí, lebo to čo sa k nám valí každý deň z východných krajín, aj keď pod západnou značkou, nemá veľa spoločné minimálne s ohodnotením človeka za prácu. Budeme propagovať toto krásne umenie, našu tvorbu, prinášať nevídané vzory plissé, ktoré budú nielen v Česko-Slovensku úplne jedinečné. Medzi naše plány patrí aj rozšírenie výroby o iné kúsky oblečenia a plány obchodného charakteru. Kúpou nášho jedinečného produktu do nás vkladáte dôveru, vďaka ktorej sa už teraz posúvame vpred.




Ako vznikol nápad MAMIBABE? (Nechceme podpichovať, len či náhodou sa už neozýva rodičovský pud v niektorom z vás?)
- Mama je vzorom pre svoju dcéru už od ranného veku. Kolekcia Mamibabe nechá vyniknúť a podčiarknúť toto vzácne puto. Skladá sa z rovnakej sukne pre mamu a dcéru. Je určená pre štýlové mamičky, ktoré si zakladajú na reprezentatívnom výzore seba a svojej dcéry. Sú hrdé, ak môžu prezentovať kvalitné slovenské značky a záleží im na unikátnosti daného výrobku. Vo svojom dieťati budujú od ranného veku vzťah k elegancii a kvalite. Chcú ich naučiť nosiť sukne lebo vedia, že je to odev, ktorý podčiarkuje a vyzdvihuje ženskosť a žensku krásu. Mamičky požadujú určitú exkluzivitu tovaru, chcú byť výnimočné, záleží im na reprezentácii seba aj otecka. Vykročte spolu ako jedna, bok po boku do sveta. Zaručujeme vám, že budete unikátne a neprehliadnuteľné.






ODKAZY:  *Facebook profil Jankiv Siblings 
 *webová stránka 

 *Zdroj fotografií: Archiv Jankiv Siblings

Karolíne a Michalovi Jankinovým prajeme veľa dosiahnutých mét. Sú mladí, sú huževnatí, a hlavne vo svojom mladom veku presne vedia čo chcú dosiahnúť. Je to veľmi sympatické a nevídané. My sa veľmi tešíme na vaše ďalšie dosiahnuté ciele a už teraz vás silno obdivujeme. 

ĎAKUJEME



Mimi a Tega

















You Might Also Like

0 komentárov

Populárne príspevky

Kolekcia ĽÚBIM ŤA

ZOBERPREČ

ZOBERPREČ